FAQ | Interieuradvies

Veel gestelde vragen (FAQ) | Interior Design (interieuradvies)

Het huren van een interieurstylist kost zeker heel veel geld?
Dit is bijna de eerste vraag die mensen hebben. En het antwoord is JA het inhuren van een interieurstylist kost inderdaad geld. Maar op de vraag of het veel geld kost is het antwoord NEE. Een goed advies bespaart u zelfs geld! Doordat ik een compleet overzicht van de ruimte heb en advies hierin geef voorkomt u namelijk miskopen door allemaal losse elementen aan te schaffen.Voorbeeld: Die grote hoekbank in de showroom zit heerlijk, het stof is precies naar uw smaak en misschien ook nog een mooie aanbieding. Na 6 weken wordt deze bank eindelijk geleverd…..blijkt deze toch net een maatje te groot te zijn in uw woonkamer! Ditzelfde geldt ook voor de verfkleur, op de kleurstaal in de winkel was het dé kleur die u zo graag zou willen. Hele weekend geverfd maar nadat deze opdroogt is, is deze totaal anders dan in de winkel.Als interieurstylist is het mijn vak en plicht naar u toe om juist dat overzicht te houden, in stappen te werk te gaan en u te behoeden voor (foute) impulsaankopen. Zo creëren we samen het totaalplaatje dat helemaal aansluit bij wie u bent!

Moet er dan ineens een heel nieuw interieur komen?
Dit is een veel gestelde vraag en het antwoordt hierop is: ZEKER NIET! Sterker nog, dit gebeurt maar heel zelden in één keer. Een interieur “moet” groeien en uw “oude” meubelen dienen vaak heel goed als referentie punt. Vaak kan met bestaande materialen en onderdelen van de inrichting waar u misschien al op uitgekeken zijn, maar die met een andere combinatie ineens wel weer passen bij de sfeer die u zoekt. En mocht u met het uitgewerkte advies toch op meubeljacht gaan weet u al goed wat u wil. Daarbij staat u ook nog eens steviger in de schoenen bij opdringerige verkoper die zijn target nog graag wilt halen 😉 Kort samengevat: Met een uitgewerkt interieuradvies als draaiboek komt u, stap voor stap, steeds dichterbij het uiteindelijke droom interieur.

Hoe weet een stylist nou wat ik wel of niet mooi vinden?
Als interieurstylist steek ik bij nieuwe projecten extra veel tijd in de eerste – onderzoek – fase. Samen gaan we als het ware op een soort ontdekkingsreis. Wie zijn de (toekomstige) bewoners, waar houden ze van, wat willen ze bereiken enz.?Een goede interieurstylist volgt uw wensen en instructies, maar ‘leest en luistert vooral tussen de regels door’. Hoe meer informatie ik krijg hoe beter.Tenslotte is het mijn vak om de identiteit van de bewoner te vertalen naar de juiste sfeer en indeling van uw huis!

Gaat een interieurstylist niet zijn eigen smaak doorvoeren in mijn interieur?
NEE, juist niet! Voor een goed advies heb ik juist dat verhaal van de bewoner én het huis nodig om dat te kunnen vertalen naar een interieur dat echt bij u past. Je hebt er toch niets aan om te wonen in een huis dat niet voelt als een thuis!Juist als onafhankelijk adviseur en met alle kennis van producten en materialen kan ik als stylist precies dat interieur ontwerpen dat echt aansluit bij wie u bent! Mijn eigen smaak is daarin totaal niet relevant.In een vaktijdschrift kwam ik ooit deze passende quote tegen:

If you have marvelous taste and know exactly what you want,
you don’t need a decorator.’

Wat ik hiermee wil zeggen, is dat u mij ook, ‘de vrijheid dient te geven om te creëren’.

Veel mensen vinden het eng om van de standaard inrichtingen af te wijken en durven zelf niet te experimenteren. Met uw input ga ik aan de slag met het maken van een interieurplan dat precies zo verrassend en uitdagend is dat u het interieur “experiment” wel aandurft.

Wat als ik helemaal niet uit mijn “comfort zone” wil gaan?
Dan gaat dat ook zeker niet gebeuren! Zoals als eerder beschreven gaan we samen op zoek naar het ultieme thuisgevoel. Wel gaan samen op zoek naar uw kaders waarbij ik zeker rekening hou met uw grenzen. Want als u iets echt niet wil waarom zou ik u dat dan toch adviseren?

Heb ik zelf nog wel inspraak over hoe het moet worden?
Jazeker! Naast vakmanschap is communicatie het allerbelangrijkste. Daarmee voorkom je fouten en teleurstellingen. Voorafgaande aan het (gratis) adviesgesprek met de opdrachtgever wordt een vragenlijst gemaild. Hiermee krijg ik al een eerste indruk van o.a. welk effect u wil bereiken en wat het einddoel is wat u voor ogen heeft. Moet het kindvriendelijk zijn, of juist levensbestendig? Welke kleuren(combinaties) spreken aan? Welke stijl vindt u mooi? Of wat juist totaal niet? Zo heb ik voordat ik op het intakegesprek ben geweest al goed in kaart kunnen brengen wat voor een opdrachtgever voor mij zit. Tijdens het daadwerkelijke adviesgesprek bespreken we de vragen nogmaals en stel ik aanvullende vragen om het plaatje rond te krijgen.

Wat nou als ik het helemaal niet mooi vind?
Dat gebeurt niet. Het belangrijkste dat ik doe tijdens onze eerste ontmoeting is luisteren en observeren. Ik ga samen met u op zoek naar wie u bent, waar u van houdt, wat u wil bereiken enz. Maar ook naar wat u vooral niet willen.
Dit doe ik door middel van o.a. een vragenlijst en gesprekstechnieken in combinatie met vakkennis. Als ik het verhaal achter de bewoners leer kennen, kan ik dat vertalen naar indeling, producten, materialen, kleuren, sferen enz.

Een eindresultaat waar je echt niet blij mee bent, is daarom niet mogelijk.

Hoeveel tijd neemt een interieuradvies in beslag? Ik heb namelijk niet veel tijd om er uitgebreid mee aan de slag te gaan.
Gezien ik als uw interieurstylist ermee aan de slag ga geeft u het ‘denkwerk’ als het ware uit handen. Daar er aan het begin van het traject, de vragenlijst en het intakegesprek, al goed gecommuniceerd wordt kan ik een heel duidelijk ontwerp maken en advies geven. Helemaal gevormd door uw informatie dus naar uw wensen en behoefte.

Zodra het interieuradvies uitgewerkt is kan u zelf aan de slag om de spullen aan te schaffen. Desgewenst met een uitgebreide “shopping list”, zelfs een personal interieur shopper behoort tot de mogelijkheden. Hiermee wint u juist heel veel tijd, u hoeft niet meer uitgebreid woonwinkels te bezoeken, kleurkeuzes te bepalen, het internet af te struinen enzovoorts. Tevens behoed het u voor het maken van impulsaankopen waar men later spijt van krijgt.

Hoe ga je precies te werk?
Op het moment dat wij een afspraak voor het intake gesprek hebben ingepland ontvangt u een bevestigingsmail. In deze mail is tevens een vragenlijst gevoegd. Hoe uitgebreider dat deze in gevuld wordt een des te beter beeld kan ik al vormen voordat ik bij u ben geweest. Als u het gemakkelijk vindt hier plaatjes bij te zoeken….ga uw gang. Hoe meer info hoe beter!Op de dag van de afspraak gaan we uitgebreider in op de vragenlijst en stel ik aanvullende vragen. Aan de hand daarvan bepalen we welk pakket bij uw wensen aansluit. Ieder mens is uniek en ieder huis verdient zijn eigen aandacht, mocht een pakket niet aansluiten op de wensen creëren we er gewoon een op maat.Een traject bestaat over het algemeen wel uit een aantal basis stappen :

Kennismaking:
Om een goed interieuradvies te kunnen geven zullen we eerst willen weten wie u bent. Wij sturen u bij het bevestigen van de afspraak een vragenlijst welke u voorafgaande aan het bezoek aan ons dient te retourneren. Tijdens het intakegesprek, van gemiddeld 2 uur, stel ik u heel veel aanvullende vragen. We bespreken van alles: praktische dingen over het interieur, gezinssituatie, hobby’s, huisdieren, lichtinval, woonstijl, kleuren, verlichting en nog veel meer. Alleen zo krijgen wij een compleet beeld van uw situatie en kan ik aan de slag aan uw ultieme thuisgevoel.

Dit gesprek wordt binnen 5 werkdagen uitgewerkt en verwoord in een Offerte & Programma.

Offerte & Programma: Aan de hand van het eerste gesprek stellen wij een Programma op. Hierin verwerken wij al uw wensen en eisen. Alles wat we besproken hebben wordt hierin samengevat. Van kleuren tot meubels. Van gezinssituatie tot opbergen.

De Offerte & Programma wordt u in 2-voud toegezonden. Zodra wij 1 exemplaar ondertekend retour hebben ontvangen gaan wij definitief voor u aan de slag.

Eindpresentatie: Als wij het definitieve interieurontwerp in een totaalplan hebben uitgewerkt maken we een afspraak voor de eindpresentatie, waarin het interieurontwerp wordt toelicht. Met een moodboard, waarin kleuren, sfeerplaatjes en materialen zijn verwerkt, krijgt u een levendig beeld van het complete interieurontwerp.

Afhankelijk van het door u gekozen pakket ontvangt u digitaal het complete interieurontwerp en uitgewerkte totaalplan.

Heb je verschillende pakketten waaruit we kunnen kiezen?
Ja wij werken OOK met pakketten. Wij kijken graag naar wat uw wensen zijn en wat binnen uw mogelijkheden past. Zo is er namelijk altijd een oplossing voor uw ‘interieurprobleem’, Ieder mens is uniek en ieder huis verdient zijn eigen aandacht, mocht een pakket niet aansluiten op uw wensen creëren we er gewoon een op maat.

In een vrijblijvend gesprek kijken wij graag met u naar wat voor u de ideale werkwijze is.

Geef je ook workshops?
Jazeker geven wij ook workshops. Voor groepen van minimaal 6 personen geven wij workshops ‘basis interieurstyling’. In een dagdeel of avond krijgen jullie tips en trucs, hulp bij keuzes maken, stijlvoorbeelden, kleuradvies en natuurlijk een zelfgemaakte collage waarmee jullie thuis verder aan de slag kunnen.Superleuk als vrijgezellenfeesten, verjaardag, teamuitje of gewoon omdat je samen iets leuks wilt doen zonder directe reden.

Mochten er nog andere vragen zijn, aarzel dan niet contact met ons op te nemen!!